Mensen houden van tradities. Nieuwjaar vieren gaat dan vaak ook gepaard met het eigenhandig afsteken van vuurwerk.
De eerste seconden van het nieuwe jaar worden in heel wat Vlaamse dorpen begeleid door de nodige knallen en gensters.
Vaak heeft de vuurmeester van dienst het nodige aantal wijntjes en bubbels op. Net daar schuilt het grote risico. Niet het feit dat het afsteken van vuurwerk in heel wat gemeenten niet langer toegelaten is, maar wel het feit dat schade aan derden, waarbij de veroorzaker in dronken toestand verkeert, niet gedekt wordt door de verzekering burgerlijke aansprakelijkheid privé-leven, in de volksmond "de familiale" genoemd.
We sommen voor u de 5 grote aandachtspunten nog even op:
- Sinds 26 april 2019 is het afsteken van vuurwerk of het oplaten van wensballonnen niet toegelaten in heel wat gemeentes.
- Het afsteken van vuurwerk blijft levensgevaarlijk, kan kleine en grote letsels veroorzaken en kan brand veroorzaken aan gebouwen en materiaal
- Het zorgt voor heel wat dierenleed. Dieren zijn erg gevoelig voor sterke geluiden. Ze staan doodsangsten uit, panikeren en slaan op de vlucht. Het zal niet de eerste keer zijn dat dieren hierdoor uitbreken en ongevallen veroorzaken op de openbare weg.
- Vuurwerk afsteken is superongezond. Heel wat fijnstof komt in de luchtwegen van de omstaanders terecht, maar ook op de bodem en vervolgens in de riool.
- Last but not least. Schade veroorzaakt in staat van dronkenschap of alcoholintoxicatie is niet gedekt in de familiale verzekering. Die fout gerichte vuurpijl, die in het oog terechtkomt van de buurjongen, betekent niet enkel een pak persoonlijk leed, maar leidt ook tot een oneindig kostenplaatje.
Is het vuurwerk voor jou echt onmisbaar bij nieuwjaarsnacht? Woon dan het spektakelvuurwerk bij in uw stad of gemeente. Onder begeleiding van de brandweer zorgen professionelen voor de nodige, veilige knallen!
Wij wensen u een prettige, veilige jaarovergang toe en een fantastisch, gezond 2020!
Uw VDN-verzekeringsteam