Dit weekend schakelden we weer over op het winteruur.  Door de één met enthousiasme onthaald, wegens een extra uurtje meer slaap, door de ander verguisd, wegens verstoord slaapritme.  Eén ding is zeker: het laatste woord hierover is nog niet gezegd.

Europa wil de omschakeling afschaffen.  Maar niet alle landen raken er aan uit of ze voor definitieve zomer- dan wel wintertijd zullen kiezen en hebben meer bedenktijd gevraagd.

Verzekeraars hebben in de winter liefst geen al te langdurige donkere ochtendspits, dus zijn geen voorstander van een permanent zomeruur.   Ook de bouwsector is geen fan, want het eerste zonlicht zou pas rond 9.45 uur op de werven verschijnen.  De horeca daarentegen ziet bij een permanent winteruur heel wat omzet verloren gaan in de zomerperiode.  Immers, in dat geval zou op 20 juni, de langste dag van het jaar, de zon reeds ondergaan om 21u.  Niet echt uitnodigend voor langdurige terrasjesavonden.

U ligt er echt wakker van een mogelijke definitieve omschakeling, maar bent sowieso geen goede slaper?  Check dan alvast volgende tips.   

Als verzekeraar willen wij eerder ongevallen voorkomen dan genezen.  Uitgeruste bestuurders rijden immers veiliger, daarom:

  1. Vermijd alcohol en sigaretten ’s avonds voor het slapengaan, en blijf uit de buurt van (zwarte of groene) thee en koffie vanaf 15 uur.
  2. Het blauwe licht van smartphones en tv-, en computerschermen onderdrukt de productie van het slaaphormoon melatonine en activeert je geest. Leg je digitale toestellen twee uur voordat je wilt indommelen aan de kant.
  3. Creëer een eigen slaapritme: ga elke dag zoveel mogelijk slapen rond hetzelfde uur en sta ook rond dezelfde tijd weer op.
  4. Word je ’s nachts wakker, blijf dan niet liggen woelen. Ga elders iets rustigs en slaapverwekkends doen bij gedempt licht en keer na twintig minuutjes terug om weer te gaan slapen.
  5. Als dit niet lukt: probeer een slaaptherapie. Raadpleeg eerst je huisarts.

 

Uw VDN verzekeringsteam wenst u een goede nachtrust!

 

 

 

bronnen: 

vrt.nws.be

Inge Declerq, neuroloog en slaapspecialist