Glaasje op? Laat het afsteken van vuurwerk aan de profs!

Mensen houden van tradities.  Nieuwjaar vieren gaat dan vaak ook gepaard met het eigenhandig afsteken van vuurwerk.

De eerste seconden van het nieuwe jaar worden in heel wat Vlaamse dorpen begeleid door de nodige knallen en gensters.

Vaak heeft de vuurmeester van dienst het nodige aantal wijntjes en bubbels op.  Net daar schuilt het grote risico.  Niet het feit dat het afsteken van vuurwerk in heel wat gemeenten niet langer toegelaten is, maar wel het feit dat schade aan derden, waarbij de veroorzaker in dronken toestand verkeert, niet gedekt wordt door de verzekering burgerlijke aansprakelijkheid privé-leven, in de volksmond "de familiale" genoemd.

We sommen voor u de 5 grote aandachtspunten nog even op:

  1. Sinds 26 april 2019 is het afsteken van vuurwerk of het oplaten van wensballonnen niet toegelaten in heel wat gemeentes.
  2. Het afsteken van vuurwerk blijft levensgevaarlijk, kan kleine en grote letsels veroorzaken en kan brand veroorzaken aan gebouwen en materiaal
  3. Het zorgt voor heel wat dierenleed. Dieren zijn erg gevoelig voor sterke geluiden. Ze staan doodsangsten uit, panikeren en slaan op de vlucht.  Het zal niet de eerste keer zijn dat dieren hierdoor uitbreken en ongevallen veroorzaken op de openbare weg.
  4. Vuurwerk afsteken is superongezond.  Heel wat fijnstof komt in de luchtwegen van de omstaanders terecht, maar ook op de bodem en vervolgens in de riool.
  5. Last but not least.  Schade veroorzaakt in staat van dronkenschap of alcoholintoxicatie is niet gedekt in de familiale verzekering.  Die fout gerichte vuurpijl, die in het oog terechtkomt van de buurjongen, betekent niet enkel een pak persoonlijk leed, maar leidt ook tot een oneindig kostenplaatje.

Is het vuurwerk voor jou echt onmisbaar bij nieuwjaarsnacht?  Woon dan het spektakelvuurwerk bij in uw stad of gemeente.  Onder begeleiding van de brandweer zorgen professionelen voor de nodige, veilige knallen!

Wij wensen u een prettige, veilige jaarovergang toe en een fantastisch, gezond 2020!

 

Uw VDN-verzekeringsteam

Slaapritme verstoord door winteruur ? 5 tips voor een goede nachtrust!

Dit weekend schakelden we weer over op het winteruur.  Door de één met enthousiasme onthaald, wegens een extra uurtje meer slaap, door de ander verguisd, wegens verstoord slaapritme.  Eén ding is zeker: het laatste woord hierover is nog niet gezegd.

Europa wil de omschakeling afschaffen.  Maar niet alle landen raken er aan uit of ze voor definitieve zomer- dan wel wintertijd zullen kiezen en hebben meer bedenktijd gevraagd.

Verzekeraars hebben in de winter liefst geen al te langdurige donkere ochtendspits, dus zijn geen voorstander van een permanent zomeruur.   Ook de bouwsector is geen fan, want het eerste zonlicht zou pas rond 9.45 uur op de werven verschijnen.  De horeca daarentegen ziet bij een permanent winteruur heel wat omzet verloren gaan in de zomerperiode.  Immers, in dat geval zou op 20 juni, de langste dag van het jaar, de zon reeds ondergaan om 21u.  Niet echt uitnodigend voor langdurige terrasjesavonden.

U ligt er echt wakker van een mogelijke definitieve omschakeling, maar bent sowieso geen goede slaper?  Check dan alvast volgende tips.   

Als verzekeraar willen wij eerder ongevallen voorkomen dan genezen.  Uitgeruste bestuurders rijden immers veiliger, daarom:

  1. Vermijd alcohol en sigaretten ’s avonds voor het slapengaan, en blijf uit de buurt van (zwarte of groene) thee en koffie vanaf 15 uur.
  2. Het blauwe licht van smartphones en tv-, en computerschermen onderdrukt de productie van het slaaphormoon melatonine en activeert je geest. Leg je digitale toestellen twee uur voordat je wilt indommelen aan de kant.
  3. Creëer een eigen slaapritme: ga elke dag zoveel mogelijk slapen rond hetzelfde uur en sta ook rond dezelfde tijd weer op.
  4. Word je ’s nachts wakker, blijf dan niet liggen woelen. Ga elders iets rustigs en slaapverwekkends doen bij gedempt licht en keer na twintig minuutjes terug om weer te gaan slapen.
  5. Als dit niet lukt: probeer een slaaptherapie. Raadpleeg eerst je huisarts.

 

Uw VDN verzekeringsteam wenst u een goede nachtrust!

 

 

 

bronnen: 

vrt.nws.be

Inge Declerq, neuroloog en slaapspecialist